neljapäev, 2. märts 2017

Uus meedia


Teatmeteosed vs Wikid
Sellel nädalateemal tahan arutada selle üle, kuidas wikid on mõjutanud teatmeteoseid.
Wikid on väga mugavaks teinud igasuguse informatsiooni kättesaamist internetist, siinkohal eriti rõõmsaks selle asja teevad just info otsimise kiirus ja lihtsus. Oma kogemusest saan väita, et wikid ei saa asendada korraliku ja asjaliku teatmeteost. Wiki lehes olev info saab igaüks ise muuta ja võimalusel täiendada oma pädevuse piires. Peamiselt wikidest saab leida ülevaatliku teavet, mis on hea just üldiseks asja arusaamiseks, kuid spetsiifiliste teadmiste saamiseks wiki üldjuhul ei ole relevantne allikas, ning viitamiseks see ka tihti kõlblik ei ole. Sellisel juhul appi tulevad just teatmeteosed, mille lahti tehes leiad kogu vajalikku teavet ning võid olla üsna kindel, et leitud info on usaldusväärne. Lisaks teatmeteostes on korrektne viitamine allikatele, mida omakorda saab kasutada (teadus)tööde kirjutamisel.
Samas wikid muutuvad aina paremaks, lehed pidevalt täiendatakse, uusi lehte tuleb rohkem juurde. Muidugi wiki kasutamisel suureks eeliseks on ka info kättesaamine erinevates keeltes, kus lehed saab omavahel võrrelda ja leida adekvaatsemat vastust oma küsimusele. Samas spetsiifilise info otsimisega läheb wikis raskeks, kuna sel juhul põhimõtteliselt jäädki otsima ja lõpuks ka ei leia.
Ideaalne oleks, kui sellised targad raamatud saaks ka internetist kätte saada. Praegu see võimalus on küll olemas, aga raamatuid elektroonsel kujul on siiski vähe ning tihti nendele juurdepääs on tasuline. Samas võib osta juurdepääsu, kuid pole mingit garantiid, et raamatust vajalikke asju leiad. Tänapäeval kogu teaduskirjandus on kogunenud erinevates andmebaasides, mis tavainimesele ei ole nii lihtsalt kättesaadavad (neid on ainult suurtes raamatukogudes) ja taskukohased. Ning lõpuks pead minema raamatukokku, mis tegelikult pole kõigile mugav ja võimalik. Põhimõtteliselt see ongi peamine põhjus miks wiki on nii populaarne ja laialdaselt kasutatav ressurss.

Kokkuvõtteks võib öelda, et teatmeteostel ja wikidel on praegu veel omad miinused ja plussid, nad pigem täiendavad teineteist. Igaühel on oma koht ja aktuaalsus sõltuvalt info spetsiifilisusest. Hetkel ma näen, et wiki ei suuda veel korraliku teatmeteost välja tõrjuda ja vääriliselt seda asendada, sest nad on orienteeritud erinevatele lugejaskondadele.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar