neljapäev, 30. märts 2017

IT proff ...?

Selle nädala teemaks on kirjutada lühike kokkuvõtlik iseloomustus IT profi kohta Eestis aastal 2017 temale vajalikest eeldustest, omadustest ja oskustest. Milline on IT professionaal? Kas talle on omased konkreetsed tunnused või hoopis asi on pühendumuses? IT proff pole tänapäeval ainuüksi IT haridusega või suur huviline progemise vastu inimene. Ta on eelkõige segu paljudest tähtsadest omadustest, avatud mõtlemisega inimene. IT valdkond on väga lai ja igaüks soovi korral võib leida endale sobiva tegevuse lähtudes oma iseloomult, ambitsioonidest, teo tahest ja motivatsioonist. Kõik need inimesed võivad olla absoluutselt erinevad, kuid IT valdkonna tõelisi profesionaale minu meelest ühendavad allpool kirjeldatud omadused ja pritsiibid.
Elukestev õppimine. Mitte ükski valdkond ei muutu nii kiiresti nagu infotehnoloogiad. Iga 2-3 aasta järele ilmub midagi tõepoolest tähtsat, mis võib oluliselt muuta arenduse maastiku ja tööandjate nõudeid. Tänapäeval tehnoloogiad surevad välja sama kiiresti kui tulevad ilmale. IT sertifikaadid kiirestu muutuvad kehtetuiks ja kaotavad oma aktuaalsust. Seega iga tõeline IT proff peab ajaga sammu pidama ennast arenedes ja täiendades.
Keeleõpe. Kindlasti profi töökeeleks on peamiselt inglise keel. Kogu IT maailm on ehitatud inglise keele baasil. Lisaks inglise keele teadmisega profesionaalil on alati kergem liikuda kärjaariredelil ja ennast proovile panna ka rahvusvahelisel areenil, kust hiljem ta saab omandatud teadmisi ja oskusi rakendada oma põhitöökohal.
Peab teadma põhialuseid. Kuna IT inimesed arendavad programme konkreetse ”raua” jaoks, siisenne kui midagi progema, peab teadma, mis see seade endast välja kujuneb. Riistvara ehitus ja struktuur peab eelkõige olema selge, lisaks ka algoritmide keerukust peab ka alati uurima, et teada juba aegsasti, kui effektiivselt see hakkab toimima ja kui üldse hakkab. Ning pole lootustki, et ”pärast” saab see sama algoritm ümber kirjutatud õigesti. ”Pärast” enam ei tulegi.
Paneb enda jaoks eesmärgid paika ja saavutab neid. Tõeline professionaal ei pea  ”voolama” olukorraga koos, vastupidi, ta peab hästi mõitma, mida ta tahab ja mis perspektiivid on ees. Vastasel juhul ta on lihtsalt tööriist, kes viib teiste ideed ellu. Siinkohal on oluline ennast kuulda ja aru saada oma sisemisest motivatsioonist, mis tegelikult võib määrata su karjääri tulevikus. Kõik püstitatud eesmärgid võiksid olla konkreetsed ja saavutatavad määratud ajaperioodi jooksul.
Ajaplaneerimine. Tõeline proff ei saa endale lubada jätta tähtsad tegevused viimasele minutile. Õigel ajaplaneerimisel ei teki stressi ja töökvaliteet on hoopis teistsugune. Vahest muidugi võivad juhtuda ootamatud olukorrad, kuid isegi nendega IT proff õige inimressursi ja kohustuste jaotamisel lahendab olukorda valutumalt ja kiiremini, kui eelnevalt oli kõik järje peal. Töö kuhjumine ei saa olla normiks IT professionaali jaoks.
Muidugi nagu iga proff või muu teine, IT professionaal peab oskama hästi puhata. See on võtmeoskus iga professionaali jaoks, sest vastasel juhul ta ei suuda enam efektiivselt ja kvaliteetselt teha oma tööd. Närvisüsteemi tuleb alati korras hoida ja hollida oma vaimse tervise eest.
Aidata teisi. Üks olulisematest profi omadustest on jagada oma teadmisi teistega. Sellest õpid nii ise proff kui ka õpetatavad. Samuti tuleb aidata kolleege, see aitab teenida autoriteedi kollektiivis ja on suureks plussiks edaspidises karjääri kasvus.
Hoiab ja väärtustab oma mainet. Professionaalne maine on hindamatu kapital, mida on väga kerge kaotada ja nii raske teenida. Seega, tõeline IT proff võiks alati teostada oma lubamisi ja hoida oma sõnadest kinni, see annab talle lisaväärtust nii kolleegide kui ka tööandja silmis.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar