reede, 7. aprill 2017

IT juhtimine ja riskihaldus

Tahaksin kirjutada kahest tuntud IT-juhist, kes esindavad kaht erinevat juhitüüpi. Minu valikuks osutusid Testilo asutaja Kristel Kruustük (Eesti) ja Google asutaja Larry Page (koos Sergey Briniga). Need inimesed pakuvad mulle huvi erinevatel põhjistel, seega veidi kirjeldan nende juhtimisstiilid allpool.

Kristel Kruustük koos oma abikaasa Marko Kruustükiga käisid esinemas IT Kolledžis aine ”Õpingukorraldus ja erialatutvustus” raames, sellest ajast nad jäid mulle hästi meelde ja jätsid väga positiivse mulje. Minu arust Kristel ühendab endas tugeva liidri rolli, arengumootori ja treener/juhendaja rolli. Tema esinemisel oli näha, kuidas talle meeldib kõik see, mida ta teeb, ja kui palju ta on motiveeritud edasi liikuda ja areneda. Kruustüki lugu sellest, kuidas nad on saavutanud oma edu on samuti vapustav. Kristel oskab inimestega suhelda nii, et õiget infot kohale viia ja inimestele on huvitav teda kuulata. Tema sisemine sära on nakatav, mis tegelikult annab palju jõudu ja motti ka tema alluvatele. Kruustükid tundusid mulle inimestena, kes on täis uusi ideid ja plaane tulevikuks.
Larry Page on üks tuntumaist ja rikkastest inimestest maailmas. Juhina ta tundub mulle samuti kombinatsioonina mitmetest omadustest. Esiteks ta on arengumootor, temal koos Sergey Briniga on peapööritav energeetika, nad hästi palju katsetavad ja genereerivad uusi ideid. Lisaks Larry Page aktiivselt esineb erinevatel konverentsidel ja foorumitel, kus räägib teaduse, äri ja tehnoloogilistel teemadel, kus jagab oma teadmisi ja kogemusi teistele (suhtleja, õpetaja). Tema alluvate sõnul ta on väga tähelepanelik ja hooliv juht. Google töötajatele on loodud eriline vabaduse atmosfäär ja erilist tähelepanu on pööratud just nende sotsiaalkindlustusele (tasuta toitumine, puhkenurgad, massazikabiinid, bowling, jooga stuudiod jne.). Kuna Page on üks mõjukamatest inimestest maailmas, siis usun küll, et ta positsiooneerib ennast ka ülemusena (power broker), eriti otsuste langetamisel äri- ja tehnoloogilistes küsimustes.
Nagu näha, ei ole lihtne ühele juhile määrata ainult ühe kategooria tema juhtimisstiilis, nad tegelikult on kombinatsioon erinevatest tunnusjoontest, ning igaüks nendest leidis oma edu valemi. Lisaks tahaksin rõhutada, et tegemist ei ole päris tõsise hinnanguga, pigem see on minu subjektiivne mulje nendest persoonidest.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar