neljapäev, 20. aprill 2017

Võrkude rikkusː vabast tarkvarast vaba kultuurini


Kuidas saada häkkeriks (Hacker-HOWTO). Eric S. Raymond. Arvustus.
Eric S. Raymondi artikkel „Kuidas saada häkkeriks“ jättis väga asjaliku ja positiivse mulje. Artiklis on käsitletud häkkeri kui inimese ja kui professionaali erinevad aspektid, mis minu meelest on täiesti relevantne tõelise häkkeri kirjeldamiseks.
Minu varasem ettekujutus häkkeri mõistest oli pigem negatiivse varjundiga, samas selle artikli lugedes avastasin enda jaoks seda, et tegelikult „häkkerid“ ja „kräkkerid“ on kaks eri tüüpi inimesi, ühed on vastavalt IT maailma loojad ja parandajad ning teised on hoopis „maailma murdjad“. Selline vahetegemine võib olla professionaalsuse poolest ei olegi tähtis, mõlemad on oma ala asjatundjad ja tihti nö „murdmiseks“ on vaja veelgi rohkem oskuseid ja taiplikkust kui loomise juures. See artikkel on kirjutatud üldiselt häkkeritest, aga ma ei saa välistada, et samasuguse kirjelduse alla ei kuulu ka „kräkkerid“.
Raymond on ilusti välja toonud seda, et tegelikult häkkeriks saamine polegi lihtne, selleks peab hästi palju tööd tegema ja olema väga pühendunud asjasse. Seega häkkeri nime peab higi ja verega ära teenima, ning seda peavad tunnustama eelkõige teised häkkerid ja IT-ala tippspetsialistid.
Väga meeldis Raymondi märkus, et häkkerid päästavad teisi inimesi igavast ja nürist tööst. Nad oma tööga suudavad palju igavaid asju automatiseerida ning on justkui „õnneloojad/õnnetoojad“. Tõepoolest, osaliselt automatiseeritud igava töö asemel võib teha palju muid tähtsamaid asju. Ehk siis häkkerite töö ei tohi alahinnata, sest nad teevad teiste inimeste elu mugavamaks.
Pean õigeks seda, et häkkeriks saamiseks on oluline omada artiklid välja toodud põhioskused. Programmeerimine on põhioskus, mis tegelikult teebki inimesest häkkeri. Ja nagu artiklis on mainitud, peab hästi tundma mitu programmeerimiskeelt, osakama selle nii lugeda kui ka kirjutada. Raymond on toonud välja viis keelt. Siinjuures on oluline õppida mõelda programmeerimise probleemidele nii kitsalt kui üldiselt, kuid see minu arust tuleb ainult kogemuse, pideva praktika ja elukestva õppimisega. Samas kogu see protsess peab olema tõelise häkkeri jaoks huvitav ja omamoodi mänguks. Selline lähenemine asjasse on igati õige, sest töö peab olema nauditav, ja see kehtib mitte ainult häkkerite maailmas.
Artiklist selgelt välja tuleb see, et häkker on omamoodi elustiil ja mõtteviis. Ehk teisisõnu tõeliseks häkkeriks saamiseks „mõtle ja tegutse nagu häkker“.  Tegelikult sageli nii ongi, et andekad IT-inimesed on mõnevõrra „erilised“ oma käitumise ja maailma vaadete poolest. Tundub, et nad näevad maailma teistmoodi, ning lõpuks see osutubki nende edu võtmeks. Ilma asjata ka pole mainitud artiklis kuntidest ja selle arendamisest enda jaoks, sest tihti vaiksel nohiku mõtetes on suur maailm, kust kõik head ideed tulevadki.
Kõik artiklis toodud soovitused mulle kui algajale IT valdkonnas on väga kasulikud ja vajalikud, kuna nad suunavad kohe algusest peale tähtsamatele asjadele rohkem tähelepanu pöörata. Artikkel väga meeldis ja arvan, et ka hiljem pöördun selle artikli soovitustele taas. Omalt poolt võin öelda, et artiklis on kirjeldatud häkker nö ideaalis. Usun, et ka päriselus selliseid inimesi on palju.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar