neljapäev, 4. mai 2017

Teistmoodi IT

Selle nädala ajaveebiartiklis kirjutan ühest uudsemast tugilahendusest, mis on mõeldud kasutamiseks eelkõige puudega inimestele. Minu valikuks osutus „Ассистент Дуся“ („Assistent Dusja“) lahendus – see on ainuke virtuaalne assistent vene keeles, mille abil saab luua eri keerukusastmega funktsioonid, mida saab täita hääle abil. Miks just see rakendus, sellepärast, et minu tuttavate seas on olemas pime vanamees, kes selle rakenduse edukalt kasutab oma tahvelarvutis igapäevaselt, ning see on nagu tema teised silmad. Seega tahaksin uurida ja kirjutada sellest lähemalt.
Assistent Dusja pole samasugune nagu Siri või Google Now. See rakendus töötab Androidil. Tänu skriptidele, Assistent Dusja oskab automaatselt täita erinevaid igapäevaseid ülesandeid ekraani puutumata, ja vahel isegi ilma häälekäsklusteta. Samuti ta võimaldab avaldada ja alla laadida vajalikke asju ainult ühe klikiga. Assistendi aktiveerimiseks on mitu võimalust:
-          „Ok, Google“ abil
-          häälega
-          lehvitades
-          raputamisega
-          tuues kõrva lähedale
-          automaatselt lukustusekraanil
-          teatest (notification)
-          vidina või Quick Start nuppu abil.
Dusja, sõna otseses mõttes, suhtleb kasutajaga. Ta oskab õppida ja küsida, mida tuleb teha, kui pole käsust aru saanud. Samuti lahendus võimaldab sooritada telefonikõnesid, saata sõnumeid hääle abil, lisaks talle on jõukohased sellised tegevused nagu navigatsioon, kontaktid, transporti otsing, märkmete tegemine, kohtade otsing, sotsiaalmeedia kanalite kasutamine, kodukino, Google kalender, tark kodu, ilmaprognoosid, tõlketeenus, uudised, kalkulaator, konfiguratsioonide juhtimine, võimalus luua enda oma funktsioonid.
Selline lahendus pimedale inimesele on suureks abiks igapäevaelus. Assistent õigeaegselt saadab sõnumi, loob marsruuti kuhu vaja, lülitab sisse valguse kodus või lihtsalt hääldab välja saabuva sõnumi. Selle tugilahendusega lähemalt tutvudes saan väita, et isegi tavainimesele selline assistent võib olla kasulikuks tööriistaks.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar